Έγχρωμος Υπέρηχος Μαιευτικός – Γυναικολογικός 3D, 4D

Στην Ιατρική, καλούμε Υπερηχογράφο κάθε όργανο που χρησιμοποιεί υπερήχους για την απεικόνιση διαφόρων οργάνων του ανθρώπινου σώματος.

Έγχρωμος Υπέρηχος Μαιευτικός – Γυναικολογικός 3D, 4D

Title:

Description:

Έγχρωμος Υπέρηχος Μαιευτικός – Γυναικολογικός 3D, 4D

Στην Ιατρική, καλούμε Υπερηχογράφο κάθε όργανο που χρησιμοποιεί υπερήχους για την απεικόνιση διαφόρων οργάνων του ανθρώπινου σώματος.

Γενικά

Στην Ιατρική, καλούμε Υπερηχογράφο κάθε όργανο που χρησιμοποιεί υπερήχους για την απεικόνιση διαφόρων οργάνων του ανθρώπινου σώματος. Είναι σημαντικό να επισημανθεί η απουσία ιονίζουσας ακτινοβολίας. Αυτό το γεγονός είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τη μαιευτική και τους παιδιατρικούς ασθενείς.

Σίγουρα ανυπομονείτε να δείτε το μωρό σας που μεγαλώνει στην κοιλιά σας – τελικά, εννέα μήνες είναι πολύς χρόνος να περιμένετε. Και δεδομένου ότι οι τρισδιάστατες και 4D υπερηχογραφικές εξετάσεις σάς επιτρέπουν να βλέπετε το αγέννητο μωρό σας σε ακόμη μεγαλύτερο βάθος και λεπτομέρεια από ένα τυπικό 2D υπερηχογράφημα, μπορεί να είστε πρόθυμοι να κλείσετε ραντεβού.

Αλλά πριν το κάνετε, είναι σημαντικό να κατανοήσετε πότε πρέπει να χρησιμοποιούνται τρισδιάστατα ηχογραφήματα και 4D ηχογραφήματα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης για να διασφαλίσετε ότι εσείς και το μωρό σας θα είναι ασφαλές και υγιές.

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ των υπερήχων 2D, Doppler, 3D και 4D;

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σας, ενδέχεται να κάνετε έναν συνδυασμό των ακόλουθων υπερήχων:

  • 2D υπέρηχοι: Εάν έχετε επισκεφθεί το γιατρό, πιθανότατα έχετε ήδη δοκιμάσει ένα 2D (δισδιάστατο) υπέρηχο και γνωρίζετε ότι μπορεί να είναι μια συναρπαστική και μαγική στιγμή. Για αυτήν την εξέταση, ένα ραβδί (μορφοτροπέας) τοποθετείται στην κοιλιά σας ή στον κόλπο σας για να στείλετε ηχητικά κύματα στο σώμα σας. Τα κύματα αναπηδούν από εσωτερικά όργανα και υγρά, και ένας υπολογιστής μετατρέπει αυτούς τους ηχώ σε μια δισδιάστατη εικόνα (ή μια όψη σε τομή) του εμβρύου σε μια οθόνη.
  • Doppler: Με το εμβρυϊκό υπερηχογράφημα Doppler, ο γιατρός σας χρησιμοποιεί μια συσκευή υπερήχων χειρός για να ενισχύσει τον ήχο του εμβρυϊκού καρδιακού παλμού με τη βοήθεια ενός ειδικού ζελέ στην κοιλιά σας.
  • 3D υπέρηχοι: Για τρισδιάστατους υπερήχους, λαμβάνονται πολλές δισδιάστατες εικόνες σε διάφορες γωνίες και στη συνέχεια συνδέονται μαζί για να σχηματίσουν μια τρισδιάστατη απόδοση. Για παράδειγμα, αντί να βλέπετε απλώς μια προβολή προφίλ του προσώπου του παιδιού σας, σε ένα τρισδιάστατο ηχογράφημα μπορείτε να δείτε ολόκληρη την επιφάνεια (μοιάζει περισσότερο με μια κανονική φωτογραφία).
  • 4D Υπέρηχοι: Ένας υπερηχογράφος 4D είναι παρόμοιος με έναν υπέρηχο 3D, αλλά η εικόνα δείχνει κίνηση όπως θα έκανε ένα βίντεο. Έτσι, σε ένα 4D ηχογράφημα, θα δείτε το μωρό σας να κάνει πράγματα σε πραγματικό χρόνο (όπως το άνοιγμα και το κλείσιμο των ματιών του και το πιπίλισμα του αντίχειρά του).

Λόγοι για υπερηχογράφημα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Οι γυναίκες με χαμηλού κινδύνου, χωρίς επιπλοκές εγκυμοσύνες θα έχουν συνήθως τουλάχιστον ένα υπερηχογράφημα, ενώ οι μεγαλύτερες μητέρες και εκείνες με επιπλοκές θα έχουν συνήθως περισσότερα. Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους υπερήχους γενικά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ανάλογα με το τρίμηνο, όπως:

  • Επιβεβαίωση της εκτιμώμενης ημερομηνίας τοκετού
  • Έλεγχο στον καρδιακό παλμό του μωρού σας
  • Επιβεβαίωση ότι η εγκυμοσύνη δεν είναι έκτοπη (δηλαδή στους σάλπιγγες) και ότι βρίσκεται στη μήτρα
  • Επιβεβαίωση του αριθμού των μωρών στη μήτρα
  • Επιβεβαίωση ότι το μωρό αναπτύσσεται σωστά και με τον κατάλληλο ρυθμό
  • Έλεγχος και μέτρηση των κύριων οργάνων του μωρού
  • Μέτρηση του μεγέθους του μωρού σας
  • Έλεγχος των επιπέδων αμνιακού υγρού
  • Αποκλείοντας ορισμένα γενετικά ελαττώματα
  • Προσδιορισμός του φύλου του μωρού
  • Δίνοντας στους γονείς μια ματιά στο μωρό και διαβεβαίωση ότι όλα πάνε όπως θα έπρεπε κατά την εγκυμοσύνη

Γιατί πραγματοποιούνται 3D και 4D υπερηχογραφήματα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

Οι ιατροί χρησιμοποιούν υπερήχους 2D και Doppler σε απλές εγκυμοσύνες για να εξετάσουν το έμβρυο, να αξιολογήσουν το αμνιακό υγρό και να αναζητήσουν γενετικές ανωμαλίες, μεταξύ άλλων λόγων.

Οι υπέρηχοι σε 3D και 4D εκτελούνται μόνο για να εξετάσουν προσεκτικά τις ύποπτες ανωμαλίες του εμβρύου, όπως προβλήματα με τα σχισμή των χειλιών και του νωτιαίου μυελού, ή για την παρακολούθηση κάτι συγκεκριμένου. Με άλλα λόγια, τα τρισδιάστατα ηχογραφήματα και οι 4D υπέρηχοι συνήθως δεν αποτελούν μέρος των συνηθισμένων προγεννητικών εξετάσεων.

Είναι ασφαλείς οι 3D και 4D υπέρηχοι κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

Είναι δελεαστικό να κλείσετε ραντεβού για ένα τρισδιάστατο ή 4D ηχογράφημα, ειδικά αν έχετε δει αυτά τα εντυπωσιακά πορτρέτα και βίντεο στο διαδίκτυο. Ωστόσο, μελέτες που αξιολογούν την ασφάλεια της τεχνολογίας υπερήχων δείχνουν μικτά αποτελέσματα, και προτείνουν η χρήση τους να γίνεται μόνο για ιατρικούς λόγους.

Category
ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ
Year

© 2022 Dimitrios Traxanas, All Rights Reserved.a