Υπογονιμότητα – Υποβοήθηση φυσικού τοκετού

Εάν εσείς και ο σύντροφός σας αγωνίζεστε να αποκτήσετε μωρό, δεν είστε μόνοι.

Υπογονιμότητα – Υποβοήθηση φυσικού τοκετού

Title:

Description:

Υπογονιμότητα – Υποβοήθηση φυσικού τοκετού

Εάν εσείς και ο σύντροφός σας αγωνίζεστε να αποκτήσετε μωρό, δεν είστε μόνοι.

Γενικά

Εάν εσείς και ο σύντροφός σας αγωνίζεστε να αποκτήσετε μωρό, δεν είστε μόνοι. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, το 10% έως 15% των ζευγαριών είναι στείρα. Η υπογονιμότητα ορίζεται ως ένα ζευγάρι το οποίο δεν είναι σε θέση να μείνει έγκυος παρά το ότι έχει συχνά σεξουαλική επαφή χωρίς προστασία για τουλάχιστον ένα χρόνο.

Η υπογονιμότητα μπορεί να προκύψει από κάποιο πρόβλημα με εσάς ή τον σύντροφό σας ή από συνδυασμό παραγόντων που αποτρέπουν την εγκυμοσύνη. Ευτυχώς, υπάρχουν πολλές ασφαλείς και αποτελεσματικές θεραπείες που βελτιώνουν σημαντικά τις πιθανότητές σας να μείνετε έγκυος.

Υπογονιμότητα – Βασίλειος Ι. Γιασλακιώτης

Αίτια Υπογονιμότητας

Όλα τα βήματα κατά τη διάρκεια της ωορρηξίας και της γονιμοποίησης πρέπει να γίνουν σωστά για να μείνετε έγκυος. Μερικές φορές τα ζητήματα που προκαλούν τη στειρότητα στα ζευγάρια είναι παρόντα κατά τη γέννηση και μερικές φορές αναπτύσσονται αργότερα στη ζωή.

Οι αιτίες υπογονιμότητας μπορούν να επηρεάσουν έναν ή και τους δύο συντρόφους. Γενικά:

  • Σε περίπου το ένα τρίτο των περιπτώσεων, υπάρχει πρόβλημα με τον άνδρα
  • Σε περίπου το ένα τρίτο των περιπτώσεων, υπάρχει ένα πρόβλημα με τη γυναίκα
  • Στις υπόλοιπες περιπτώσεις, υπάρχουν προβλήματα τόσο με τον άνδρα όσο και με τη γυναίκα, ή δεν μπορεί να βρεθεί αιτία

Αίτια Υπογονιμότητας στους Άνδρες

Μπορεί να περιλαμβάνουν:

  1. Μη φυσιολογική παραγωγή ή λειτουργία σπέρματος λόγω μη κατεβασμένων όρχεων, γενετικών ελαττωμάτων, προβλημάτων υγείας όπως ο διαβήτης ή λοιμώξεων όπως χλαμύδια, γονόρροια, παρωτίτιδα ή HIV. Οι διευρυμένες φλέβες στους όρχεις (κιρσοκήλη) μπορούν επίσης να επηρεάσουν την ποιότητα του σπέρματος.
  2. Προβλήματα με την παράδοση σπέρματος λόγω σεξουαλικών προβλημάτων, όπως η πρόωρη εκσπερμάτωση. Ορισμένες γενετικές ασθένειες, όπως η κυστική ίνωση. Δομικά προβλήματα, όπως απόφραξη στον όρχι ή βλάβη ή τραυματισμός στα αναπαραγωγικά όργανα.
  3. Υπερβολική έκθεση σε ορισμένους περιβαλλοντικούς παράγοντες, όπως φυτοφάρμακα και άλλες χημικές ουσίες και ακτινοβολία. Το κάπνισμα, το αλκοόλ, η μαριχουάνα, τα αναβολικά στεροειδή και η λήψη φαρμάκων για τη θεραπεία βακτηριακών λοιμώξεων, της υψηλής αρτηριακής πίεσης και της κατάθλιψης μπορούν επίσης να επηρεάσουν τη γονιμότητα. Η συχνή έκθεση σε θερμότητα, όπως σε σάουνες ή υδρομασάζ, μπορεί να αυξήσει τη θερμοκρασία του σώματος και μπορεί να επηρεάσει την παραγωγή σπέρματος.
  4. Βλάβες που σχετίζονται με τον καρκίνο και τη θεραπεία του, συμπεριλαμβανομένης της ακτινοβολίας ή της χημειοθεραπείας. Η θεραπεία για καρκίνο μπορεί να βλάψει την παραγωγή σπέρματος, μερικές φορές σοβαρά.

Αίτια Υπογονιμότητας στις Γυναίκες

Μπορεί να περιλαμβάνουν:

  1. Διαταραχές ωορρηξίας, οι οποίες επηρεάζουν την απελευθέρωση των ωαρίων από τις ωοθήκες. Αυτές περιλαμβάνουν ορμονικές διαταραχές όπως σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών. Η υπερπρολακτιναιμία, μια κατάσταση στην οποία έχετε πάρα πολύ προλακτίνη – η ορμόνη που διεγείρει την παραγωγή μητρικού γάλακτος – μπορεί επίσης να επηρεάσει την ωορρηξία. Η υπερβολική ορμόνη του θυρεοειδούς (υπερθυρεοειδισμός) ή πολύ μικρή (υποθυρεοειδισμός) μπορεί να επηρεάσει τον εμμηνορροϊκό κύκλο ή να προκαλέσει υπογονιμότητα. Άλλες υποκείμενες αιτίες μπορεί να περιλαμβάνουν υπερβολική άσκηση, διατροφικές διαταραχές ή όγκους.
  2. Ανωμαλίες της μήτρας ή του τραχήλου της μήτρας, συμπεριλαμβανομένων των ανωμαλιών στον τράχηλο, των πολύποδων στη μήτρα ή του σχήματος της μήτρας. Μη καρκινικοί (καλοήθεις) όγκοι στο τοίχωμα της μήτρας (ινομυώματα της μήτρας) μπορεί να προκαλέσουν στειρότητα εμποδίζοντας τη σάλπιγγα ή εμποδίζοντας την εμφύτευση ενός γονιμοποιημένου ωαρίου στη μήτρα.
    Βλάβη ή απόφραξη των σαλπίγγων, που συχνά προκαλείται από φλεγμονή της σάλπιγγας (σαλπιγγίτιδα). Αυτό μπορεί να προκύψει από φλεγμονώδη νόσο της πυέλου, η οποία συνήθως προκαλείται από σεξουαλικά μεταδιδόμενη λοίμωξη, ενδομητρίωση ή συμφύσεις.
  3. Η ενδομητρίωση, η οποία εμφανίζεται όταν ο ενδομήτριος ιστός αναπτύσσεται έξω από τη μήτρα, μπορεί να επηρεάσει τη λειτουργία των ωοθηκών, της μήτρας και των σαλπίγγων.
  4. Πρωτογενής ανεπάρκεια των ωοθηκών (πρώιμη εμμηνόπαυση), όταν οι ωοθήκες σταματούν να λειτουργούν και η εμμηνόρροια τελειώνει πριν από την ηλικία των 40 ετών. Αν και η αιτία είναι συχνά άγνωστη, ορισμένοι παράγοντες σχετίζονται με την πρώιμη εμμηνόπαυση, συμπεριλαμβανομένων ασθενειών του ανοσοποιητικού συστήματος, ορισμένων γενετικών καταστάσεων όπως το σύνδρομο Turner ή φορείς Σύνδρομο Fragile X και θεραπεία ακτινοβολίας ή χημειοθεραπείας.
  5. Πυελικές συμφύσεις, ζώνες ουλώδους ιστού που δεσμεύουν όργανα που μπορούν να σχηματιστούν μετά από πυελική λοίμωξη, σκωληκοειδίτιδα, ενδομητρίωση ή κοιλιακή ή πυελική χειρουργική επέμβαση.
  6. Ο καρκίνος και η θεραπεία του. Ορισμένοι καρκίνοι – ιδιαίτερα οι αναπαραγωγικοί καρκίνοι – συχνά επηρεάζουν τη γονιμότητα των γυναικών. Τόσο η ακτινοβολία όσο και η χημειοθεραπεία μπορεί να επηρεάσουν τη γονιμότητα.
Category
ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ
Year

© 2022 Dimitrios Traxanas, All Rights Reserved.a