Τι είναι τα ινομυώματα;

Τα ινομυώματα είναι ανώμαλες αναπτύξεις που αναπτύσσονται μέσα ή πάνω στη μήτρα. Μερικές φορές αυτοί οι όγκοι γίνονται αρκετά μεγάλοι και προκαλούν σοβαρό κοιλιακό άλγος και βαριές περιόδους. Σε άλλες περιπτώσεις, δεν προκαλούν καθόλου συμπτώματα. Οι όγκοι αυτοί είναι συνήθως καλοήθεις ή μη καρκινικοί. Η αιτία των ινομυωμάτων είναι άγνωστη.

Τα ινομυώματα είναι επίσης γνωστά με τα ακόλουθα ονόματα:

 • λιομυώματα
 • μυώματα
 • μυώματα της μήτρας
 • ινώματα


Σύμφωνα με το Γραφείο για την Υγεία των Γυναικών, έως και 80 τοις εκατό των γυναικών αποκτούν ινομυώματα μέχρι την ηλικία των 50 ετών. Ωστόσο, οι περισσότερες γυναίκες δεν έχουν συμπτώματα και μπορεί ποτέ να μη γνωρίζουν ότι πάσχουν.

Ποιοι είναι οι διαφορετικοί τύποι ινομυωμάτων;

Ο τύπος του ινομυώματος που αναπτύσσει μια γυναίκα εξαρτάται από τη θέση του μέσα ή επάνω στη μήτρα.

-Ενδομυϊκά ινομυώματα

Τα ενδομυϊκά ινομυώματα είναι ο πιο κοινός τύπος ινομυώματος. Αυτοί οι τύποι εμφανίζονται μέσα στο μυϊκό τοίχωμα της μήτρας. Τα ενδομυϊκά ινομυώματα μπορεί να μεγαλώσουν και να τεντώσουν τη μήτρα.

-Υποδερμικά ινομυώματα

Τα υποβλεννοϊκά ινομυώματα σχηματίζονται στο εξωτερικό της μήτρας σας, το οποίο ονομάζεται ορό. Μπορεί να μεγαλώσουν αρκετά για να κάνουν τη μήτρα σας να φαίνεται μεγαλύτερη από τη μία πλευρά.

-Ρυθμισμένα ινομυώματα

Οι όγκοι του υποστρώματος μπορούν να αναπτύξουν ένα στέλεχος, μια λεπτή βάση που υποστηρίζει τον όγκο. Όταν το κάνουν, είναι γνωστοί ως ινδοειδή.

-Υποβλεννογονικά ινομυώματα

Αυτοί οι τύποι όγκων αναπτύσσονται στο μεσαίο μυϊκό στρώμα ή στο μυομήτριο της μήτρας σας. Οι όγκοι του βλεννογόνου δεν είναι τόσο συνηθισμένοι όσο οι άλλοι τύποι.

Ποιος κινδυνεύει από ινομυώματα;

Οι γυναίκες διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης ινομυωμάτων εάν έχουν έναν ή περισσότερους από τους ακόλουθους παράγοντες:

 • εγκυμοσύνη
 • οικογενειακό ιστορικό ινομυωμάτων
 • ηλικίας 30 ετών και άνω
 • Αφροαμερικάνες
 • υψηλό σωματικό βάρος

Πώς αντιμετωπίζονται τα ινομυώματα;

Ο γιατρός σας θα αναπτύξει ένα πρόγραμμα θεραπείας με βάση την ηλικία σας, το μέγεθος των ινομυωμάτων σας και τη γενική υγεία σας. Μπορεί να λάβετε έναν συνδυασμό θεραπειών:

 • Φάρμακα

Μπορεί να συνταγογραφούνται φάρμακα για τη ρύθμιση των επιπέδων ορμονών σας για τη συρρίκνωση των ινομυωμάτων.

 • Χειρουργική επέμβαση

Μπορεί να πραγματοποιηθεί χειρουργική επέμβαση για την απομάκρυνση πολύ μεγάλων ή πολλαπλών όγκων. Αυτό είναι γνωστό ως μυομεκτομή.

 • Μη επεμβατικές ή ελάχιστα επεμβατικές διαδικασίες

Μια νεότερη και εντελώς μη επεμβατική χειρουργική επέμβαση είναι η αναγκαστική επέμβαση υπερήχων (FUS). Ξαπλώνετε μέσα σε μια ειδική μηχανή μαγνητικής τομογραφίας που επιτρέπει στους γιατρούς να απεικονίσουν το εσωτερικό της μήτρας σας. Τα ηχητικά κύματα υψηλής ενέργειας και υψηλής συχνότητας κατευθύνονται στα ινομυώματα για να τα ξεκολλήσουν ή να τα καταστρέψουν.

ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ

ΕΥΚΟΛΑ ΚΑΙ ΓΡΗΓΟΡΑ

Επικοινωνήστε μαζί μας

Και θα έρθουμε σε επαφή για να προγραμματίσουμε το επόμενο σας ραντεβού.

Είπαν για εμάς

Εξαιρετικός ιατρός. Μου ενέπνευσε απόλυτη εμπιστοσύνη. Πολύ επεξηγηματικός, έμπειρος και καταρτισμένος με διάθεση να ασχοληθεί διεξοδικά με το πρόβλημά μου.

Μαρία-Νεφέλη

Ήταν ραντεβού στα τυφλά αρχικά, άλλα έγινε ήδη ο γιατρός μας! Τα λόγια είναι λίγα για να περιγράψουν αυτόν τον θαυμάσιο άνθρωπο και εξαίρετο επιστήμονα από τους λίγους στην Ελλάδα. Μπράβο γιατρέ!

Παρασκευή

Έμπειρος γιατρός με πλήρη κατάρτιση. Ασχολείται διεξοδικά με το πρόβλημά και κάνει όλες τις απαραίτητες εξετάσεις. Είναι πλήρως ενημερωμένος για τις νέες έρευνες. Πολύ φιλικός.Σε κάνει να νιώθεις άνετα και σου εμπνέει εμπιστοσύνη.

Αδαμαντία