Επιπτώσεις Εκτρώσεων

Έκτρωση (τεχνητή) είναι η διακοπή μιας αδιατάρακτης ενδομητρίου κυήσεως ενός ή περισσοτέρων εμβρύων, που διενεργείται σε πρώιμη ηλικία κυήσεως (< 24 εβδ.) και οδηγεί σε αφαίρεση του εμβρύου από τη μήτρα, με συνέπεια τον θάνατο του κυήματος. (Μπαμπινιώτης, 2002).

Επιπτώσεις Εκτρώσεων

Title:

Description:

Επιπτώσεις Εκτρώσεων

Έκτρωση (τεχνητή) είναι η διακοπή μιας αδιατάρακτης ενδομητρίου κυήσεως ενός ή περισσοτέρων εμβρύων, που διενεργείται σε πρώιμη ηλικία κυήσεως (< 24 εβδ.) και οδηγεί σε αφαίρεση του εμβρύου από τη μήτρα, με συνέπεια τον θάνατο του κυήματος. (Μπαμπινιώτης, 2002).

Εκτρώσεις: Οι επιπτώσεις τους στη σωματική και ψυχική υγεία των γυναικών

Έκτρωση (τεχνητή) είναι η διακοπή μιας αδιατάρακτης ενδομητρίου κυήσεως ενός ή περισσοτέρων εμβρύων, που διενεργείται σε πρώιμη ηλικία κυήσεως (< 24 εβδ.) και οδηγεί σε αφαίρεση του εμβρύου από τη μήτρα, με συνέπεια τον θάνατο του κυήματος. (Μπαμπινιώτης, 2002). Η τεχνητή έκτρωση ή άμβλωση προκαλείται τεχνητά με χημικές-φαρμακευτικές, χειρουργικές ή άλλες μεθόδους.

Κάθε 11 δευτερόλεπτα πραγματοποιείται μία έκτρωση στην Ευρώπη, προκαλώντας έτσι τον θάνατο 2.725.820 εμβρύων ετησίως. Ο πραγματικός αριθμός των εκτρώσεων στη Ελλάδα, ανέρχεται στα 150.000 περιστατικά κάθε χρόνο. 20-25% εκτρώσεων αφορά σε ανήλικα κορίτσια ηλικίας κάτω των 16 ετών, ενώ 10% των γυναικών που κάνουν έκτρωση στην Ελλάδα βρίσκονται στην εφηβεία. (Eurostat για το έτος 2012). 40.000 εκτρώσεις το χρόνο στην Ελλάδα αποφασίζονται από κορίτσια κάτω των 18 ετών (Ινστιτούτο Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας ).

Σημαντικοί παράγοντες που ευνοούν την αύξηση των ανεπιθύμητων κυήσεων στις έφηβες είναι η μικρότερη ηλικία έλευσης της εμμηναρχής, η πρώιμη σεξουαλική δραστηριότητα, η ανεπαρκής χρήση αντισυλληπτικών μεθόδων και το μακρύ χρονικό διάστημα μεταξύ εφηβείας και γάμου. Ο σημαντικότερος παράγοντας στην πρόληψη των ανεπιθύμητων κυήσεων: η οικογένεια.

Η έκτρωση ενέχει πολλούς κινδύνους για την σωματική υγεία, που γίνονται πιο σύνθετοι για περισσότερες από μία εκτρώσεις και για εκτρώσεις που γίνονται στα τελευταία στάδια της κύησης. Πολλές γυναίκες μπορεί να υποστούν βλάβες στο αναπαραγωγικό τους σύστημα χωρίς να το διαπιστώσουν και μόνο μετά από χρόνια να ανακαλύψουν ότι είναι στείρες ή κάτι ακόμα χειρότερο.

Κύριες επιπτώσεις της έκτρωσης στη σωματική υγεία είναι οι εξής:

  1. Θάνατος (Πέμπτη αιτία θανάτου για τις μητέρες στις ΗΠΑ) λόγω αιμορραγίας, μόλυνσης, εμβολής, αναισθησίας και μη διαγνωσθεισών εξωμητρίων κυήσεων.
  2. Καρκίνος του μαστού: ο κίνδυνος καρκίνου του μαστού διπλασιάζεται για τις γυναίκες που κάνουν έκτρωση στην πρώτη εγκυμοσύνη και πολλαπλασιάζεται με δύο ή περισσότερες εκτρώσεις.
  3. Καρκίνος του τραχήλου, των ωοθηκών και του ήπατος.
  4. Διάτρηση της μήτρας σε ποσοστό 2 έως 3% των γυναικών που έχουν υποβληθεί σε έκτρωση.
  5. Ρήξη του τραχήλου: Ο κίνδυνος βλάβης του τραχήλου είναι μεγαλύτερος στις νέες κάτω των 20 ετών.
  6. Προδρομικός πλακούς.
  7. Προβληματικά παιδιά στις επόμενες κυήσεις.
  8. Εξωμήτριος κύηση η οποία μπορεί να αποβεί απειλητική για τη ζωή ή να προκαλέσει μειωμένη γονιμότητα.
  9. Πυελική φλεγμονή. Επίσης Οι γυναίκες που έχουν υποβληθεί σε αμβλώσεις υπόκεινται σε αυξημένο κίνδυνο μόλυνσης από τον ιό HIV κατά 172%. [European Journal of Epidemiology, Deliveries, abortion and HIV-1 infection in Rome, 1989-1994, 1997, 13:373-378.] 10) Ενδομητρίτις.

Κύριες επιπτώσεις της έκτρωσης στη ψυχική υγεία της γυναίκας είναι οι εξής:

  1. Αλλαγές στην συμπεριφορά, όπως σεξουαλικές σχέσεις με πολλούς άνδρες, κάπνισμα, χρήση ναρκωτικών, διαταραχές στη διατροφή, που συντελούν σε αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης προβλημάτων υγείας.
  2. Ανάγκη ψυχικής θεραπείας: το 44% παραπονέθηκε για νευρικές διαταραχές, το 36% υπέφερε από διαταραχές του ύπνου, το 31% ένοιωθε μετάνοια για την πράξη και το 11% έπαιρνε ψυχοφάρμακα.
  3. Μετατραυματική Αγχώδης Διαταραχή (PTSD ή PAS).
  4. Υπερδιέγερση: Το πρόσωπο μοιάζει να βρίσκεται σε διαρκή συναγερμό για την απειλή κινδύνου.
  5. Εφιάλτες σχετικά με την έκτρωση ή το παιδί, επετειακές αντιδράσεις έντονης λύπης ή κατάθλιψη.
  6. Προβλήματα στη σεξουαλική ζωή.
  7. Ιδεασμός αυτοκτονίας και απόπειρες αυτοκτονίας.
  8. Αύξηση του καπνίσματος, χρήση οινοπνεύματος.
  9. Χρήση ναρκωτικών.
  10. Παραμέληση ή κακοποίηση παιδιών: αυξημένη κατάθλιψη, βίαιη συμπεριφορά.
  11. Διαζύγιο και χρόνια προβλήματα στις σχέσεις.
  12. Πολλαπλές εκτρώσεις.

Είναι κατανοητό το πλήθος των κινδύνων που συνοδεύουν μια  έκτρωση. Το έμβρυο αποτελεί μια αυτοτελή ανθρώπινη οντότητα. Η πορεία της βρίσκεται αποκλειστικά στα χέρια μας και η ευθύνη μιας ανθρώπινης ζωής τεράστια, πόσο μάλλον στην περίπτωση της απόφασης για την πιθανή αφαίρεσή της. Η έκτρωση αποτελεί ένα αγκάθι για τις γυναίκες που την έκαναν και γι’ αυτό, όσες έχουν εσωτερική ανησυχία, ζητούν ένθερμα από το Θεό να τις συγχωρήσει. Εκείνες που δεν πιστεύουν συχνά ταλαιπωρούνται ψυχικά, διάγοντας μια ζωή με τύψεις, χωρίς ανακούφιση. Αυτό  τις εμποδίζει να προχωρήσουν σωστά και γρήγορα στην πνευματική τους ζωή και γι’ αυτό χρειάζονται βοήθεια από πνευματικά ώριμους ανθρώπους, εσωτερική στροφή και πίστη ενεργή.

Βιβλιογραφία

  1. Δ. Κελλαρτζής Αντισύλληψη στην Εφηβεία. Ελληνική Μαιευτική και Γυναικολογία 2004, 16: 2, 231-237.
    2. Jaskiewicz J, Mc Anarney. Pregnancy during Adolescence. Pediatrics in Review, 1994 15: 1, 32-38
    3. Speckhard A and Rue V, “Postabortion Syndrome: An Emerging Public Health Concern,” Journal of Social Issues, 1992, Vol. 48(3): 95-119.
    4. Religious Tolerance Org. Factors that increase or decrease the abortion rate. Religious Tolerance Org. 15/9/2008.
    5. Risks of teen pregnancy. Paediatrics in Review. 1993, 14: 3, 116.
    6. Dragoman M, Davis A. Abortion care for Adolescents. Clinical Obstetrics and Gynecology 2008: 51: 281-289.
    7. Rimsza M, Counselling the adolescent about Contraception. Paediatrics in Review 2003, 24: 5, 162-169.
    8. Επιπτώσεις της έκτρωσης στην ψυχική υγεία της γυναίκας (Συμπεράσματα ιατρικών ερευνών) alopsis ,Απρίλιος 17, 2016Οκτώβριος 12, 2015
    9. Rue V, “The Psychological Realities of Induced Abortion,” Post-Abortion aftermath: A Comprehensive Consideration, Michael T. Mannion, Ed., Sheed & Ward, 1994, p. 543.
    10. Carol J. Hogue, PhD, MPH, Long-Term Risks of Surgical Abortion: Glob. libr. women’s med., (ISSN: 1756-2228) 2008; DOI 10.3843/GLOWM.10441 Under review – Update due 2016.
Category
ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ
Year

© 2022 Dimitrios Traxanas, All Rights Reserved.a