Παθολογία Κύησης

Το αγέννητο μωρό σας βρίσκεται σε αμνιακό σάκο γεμάτο με αμνιακό υγρό ή τα «νερά». Το «σπάσιμο των νερών» σημαίνει ότι ο σάκος έχει σκιστεί ή σπάσει.

Παθολογία Κύησης

Title:

Description:

Παθολογία Κύησης

Το αγέννητο μωρό σας βρίσκεται σε αμνιακό σάκο γεμάτο με αμνιακό υγρό ή τα «νερά». Το «σπάσιμο των νερών» σημαίνει ότι ο σάκος έχει σκιστεί ή σπάσει.

Το αγέννητο μωρό σας βρίσκεται σε αμνιακό σάκο γεμάτο με αμνιακό υγρό ή τα «νερά». Το «σπάσιμο των νερών» σημαίνει ότι ο σάκος έχει σκιστεί ή σπάσει. Τα νερά σας συνήθως σπάνε γύρω από το χρόνο που απαιτείται για τον τοκετό, δηλαδή γύρω από την πιθανή ημερομηνία τοκετού, αλλά σε περίπου 2% των κυήσεων σπάνε νωρίς για διάφορους λόγους (βλ. Παρακάτω).

Εάν τα νερά σας σπάνε πριν το μωρό σας φτάσει σε πλήρη περάτωση της κυοφορίας (από 37 εβδομάδες- 40 εβδομάδες), η ιατρική ονομασία για το γεγονός είναι η πρόωρη –πρώιμη ρήξη των μεμβρανών (preterm prelabour rupture of the membranes: PPROM. Εάν αυτό συμβεί νωρίς, πριν αρχίσουν οι συσπάσεις, μπορεί (αλλά όχι πάντα) να προκαλέσει πρόωρο τοκετό

 

Τα νερά μου έχουν σπάσει νωρίς (PPROM);

Είναι απαραίτητη η λήψη της αρτηριακής πιέσεως της επιτόκου με την προσέλευσή της στην αίθουσα τοκετών, για τη διάγνωση παθολογικών καταστάσεων της εγκυμοσύνης, που μπορούν να σχετίζονται με αλλαγές των φυσιολογικών τιμών της πιέσεως. Βεβαίως, προσοχή χρειάζεται στην αρτηριακή πίεση και μετά τον τοκετό για διάγνωση παθολογικών καταστάσεων στο αμέσως επόμενο διάστημα, κυρίως των πρώτων ωρών της ανάνηψης της λεχωίδας.

Εάν τα νερά σας έχουν σπάσει νωρίς, θα το νοιώσετε ως ένα τράβηγμα ή μία έκχυση υγρού- νερού από τον κόλπο σας. Είναι πιθανό να συνεχιστεί η διαρροή μόλις ξεκινήσει, ως ροή συνεχόμενη. Αν δεν είναι μεγάλης έντασης, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια πετσέτα υγιεινής για να συγκρατήσετε μια ποσότητα υγρού.. Αυτό θα σας επιτρέψει επίσης να δείτε ποιο χρώμα είναι, το οποίο θα είναι χρήσιμη πληροφορία για τον γιατρό σας και τους επαγγελματίες υγείας. Μπορεί να είναι ρόδινο αν περιέχει λίγο αίμα, ή μπορεί να είναι καθαρό διαυγές. Η οσμή του είναι χαρακτηριστική προσομοιάζει με εκείνη του σπέρματος. Εάν είναι πρασινωπό ή καφέ, μεταβείτε στη μαιευτική μονάδα το συντομότερο δυνατό. Εάν είναι ποσοτικά βαρύ, μπορεί να χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε μια πετσέτα.

Επικοινωνήστε αμέσως με το γιατρό σας για συμβουλές.

 

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι εάν τα νερά μου σπάσουν νωρίς (PPROM);

Αν τα νερά σας σπάνε νωρίς, οι κίνδυνοι και η θεραπεία εξαρτώνται από το στάδιο της εγκυμοσύνης στο οποίο βρίσκεστε. ​Υπάρχει κίνδυνος να πάτε πρόωρα σε τοκετό – οι κίνδυνοι για την υγεία του μωρού της πρόωρης γέννησης είναι μεγαλύτεροι, όσο πιο πρόωρο είναι το έμβρυο. ​Εάν δεν προχωρήσετε σε τοκετό, εσείς και το μωρό κινδυνεύετε από μόλυνση. ​Οι γιατροί πρέπει να εξισορροπήσουν αυτές τις δύο σκέψεις. Εάν τα νερά έχουν σπάσει λόγω μόλυνσης, εσείς και το μωρό έχετε υψηλό κίνδυνο να πάρετε τη λοίμωξη και ίσως χρειαστεί να προχωρήσετε στον τοκετό ενωρίτερα για να το αποφύγετε αυτό. Στην περίπτωση αυτή προετοιμάζονται οι εμβρυικοί πνεύμονες με ενέσεις κορτιζόνης για 48 ώρες και προβαίνουμε σε τοκετό. Είναι σαφές ότι χορηγείται ενδοφλέβια αντιμικροβιακή αγωγή έτσι κι αλλιώς. ​Εάν τα νερά έχουν σπάσει, αλλά δεν υπάρχει καμία επιβεβαιωμένη κλινικά κι εργαστηριακά μόλυνση έως σήμερα, εσείς και το μωρό εξακολουθείτε να κινδυνεύετε, αλλά ο άμεσος κίνδυνος είναι μικρότερος και η θεραπεία σας θα εξαρτηθεί από το στάδιο της εγκυμοσύνης σας. ​Αν είστε κάτω των 24 εβδομάδων της εγκυμοσύνης και το μωρό γεννιέται, δυστυχώς, είναι απίθανο το μωρό να επιβιώσει. ​Εάν είστε πάνω από 30 εβδομάδες και το μωρό γεννιέται, η πιθανότητα επιβίωσης του μωρού σας είναι πολύ υψηλότερη – πάνω από το 95%.

 

Τι θα συμβεί αν τα νερά μου σπάσουν νωρίς (PPROM);

Είναι πιθανό να γίνει μια κολπική εξέταση. Αυτό θα επιτρέψει στον γιατρό σας να εξετάσει τον τράχηλό σας και να ελέγξει:

  • ​Εάν το διαρρέον υγρό είναι αμνιακό υγρό.
  • ​Για να ελέγξει την πιθανότητα λοίμωξης λαμβάνοντας δείγμα με στυλεό.
  • ​Με μια υπερηχογραφική σάρωση να υπολογίσει την ποσότητα αμνιακού υγρού που έχει απομείνει γύρω από το μωρό σας.
  • ​Εάν διαρρεύσει μόνο μια πολύ μικρή ποσότητα αμνιακού υγρού, δεν είναι πάντα σίγουρο ότι τα νερά σας έχουν σπάσει.

​Μπορεί να σας συμβουλεύσει να τοποθετήσετε κάτω από την λεκάνη ένα μαξιλάρι και να μείνετε στο νοσοκομείο για λίγες ώρες για να παρακολουθήσετε την κατάσταση.

​Εάν πηγαίνετε στο σπίτι αλλά συνεχίζει η διαρροή υγρού, θα πρέπει να επιστρέψετε στο νοσοκομείο.

​Εάν τα νερά σας φαίνεται να έχουν σπάσει, θα σας συμβουλεύσει να έρθετε στο νοσοκομείο για τουλάχιστον 48 ώρες. Εσείς και το αγέννητο μωρό σας θα παρακολουθείτε στενά για ενδείξεις λοίμωξης. Αυτό περιλαμβάνει την τακτική λήψη της θερμοκρασίας και του παλμού σας και τον έλεγχο της καρδιακής συχνότητας του μωρού σας.

 

Πηγαίνοντας από το νοσοκομείο στο σπίτι με πιθανή PPROM

Εάν δεν υπάρχει λοίμωξη, μπορεί να είστε σε θέση να πάτε σπίτι. Ωστόσο, θα κινδυνεύσετε από τη μόλυνση και θα χρειαστεί να ελέγχετε για πιθανή διαρροή μόνη σας.

​Ελέγξτε ότι η θερμοκρασία σας αν είναι κανονική (37 ° C ή λιγότερο) κάθε 4-8 ώρες

​Ο έλεγχος του χρώματος του υγρού δεν αλλάζει με το να έχετε κάτω από την λεκάνη σας ένα μαξιλάρι.

​Θα πρέπει να αποφύγετε τη σεξουαλική επαφή.

​Επικοινωνήστε με το γιατρό ή τη μαία σας και επιστρέψτε στο νοσοκομείο αμέσως αν έχετε:

  • Μια αυξημένη θερμοκρασία (πάνω από 37 ° C).
  • Συμπτώματα που ομοιάζουν με τη γρίπη (αίσθημα ζεστού και φλύκταινας).
  • Κολπική αιμορραγία.
  • Αν το διαρρεύσιμο υγρό γίνει πρασινωπό ή δύσοσμο.
  • Συσπάσεις.
  • Kοιλιακό άλγος. Εάν ανησυχείτε ότι το μωρό δεν κινείται κανονικά.

 

Προκαλώντας τοκετό ή πρόωρο τοκετό με PPROM

Εάν έχετε περάσει τις 34 εβδομάδες, ο γιατρός θα σταθμίσει τα οφέλη από την πρόκληση τοκετού πριν από την πιθανή ημερομηνία , ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος μόλυνσης, με τα μειονεκτήματα της προωρότητας , ώστε να μπορέσει να συστήσει έγκαιρο τοκετό. Μπορεί να χρειαστεί να μείνετε σε νοσοκομείο που διαθέτει νεογνική μονάδα και να παρακολουθείστε προσεκτικά για οποιαδήποτε ένδειξη λοίμωξης. Μπορεί επίσης να αντιμετωπιστείτε με αντιβιοτικά, κορτικοστεροειδή και θειικό μαγνήσιο (εάν είστε λιγότερο από 30 εβδομάδες) για να βοηθήσετε στην προετοιμασία του μωρού σας σε περίπτωση που γεννηθεί πρόωρα. Πάνω από το 80% των γυναικών που έχουν PPROM γεννούν το μωρό τους εντός επτά ημερών από το σπάσιμο των νερών τους.

 

Τι γίνεται αν δεν υπάρχουν νερά στην κοιλιά μου;

Ο αμνιακός σάκος του μωρού σας πρέπει να έχει τη σωστή ποσότητα αμνιακού υγρού για να συνεχίσει κανονικά η εγκυμοσύνη. Αν υπάρχει έλλειμμα στα νερά, το μωρό σας θα συνεχίσει να παράγει αμνιακό υγρό.

Category
ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ
Year

© 2022 Dimitrios Traxanas, All Rights Reserved.a