Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα

November 28, 2022by adminUncategorized

Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα

November 28, 2022 by admin
hpv-1200x900.jpg

Είναι σαφές πως το πρόβλημα του κύματος μεταναστών προς την χώρα μας ενέχει και τον κίνδυνο της αύξησης της συχνότητος των αφροδίσιων νοσημάτων, ακόμη κι εκείνων που τα τελευταία χρόνια είχαν σημαντικά μειωθεί, όπως η σύφιλις και η βλενόρροια. Απαραίτητη η σωστή ενημέρωση και η έγκαιρη διάγνωση.​

Σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα είναι οι λοιμώξεις που μεταδίδονται μέσω της σεξουαλικής επαφής και συγκεκριμένα μέσα από σωματικά υγρά όπως το αίμα, το σπέρμα και τα κολπικά υγρά.

Η μετάδοση γίνεται: μέσω της σεξουαλικής επαφής, από την έγκυο γυναίκα στο έμβρυο, κατά τη μετάγγιση αίματος, μέσω φορέων που το αγνοούν και στους τοξικομανείς από την χρήση μολυσμένων αντικειμένων. Σε 19000000 επεισόδια σεξουαλικά μεταδιδόμενων νοσημάτων, τα μισά αφορούν άτομα ηλικίας 15 – 24 ετών. ( Κέντρο πρόληψης κι ελέγχου νοσημάτων Η.Π.Α). Και στην Ελλάδα στο σύνολο των καταγραφέντων κρουσμάτων αφροδισίων νόσων το 53.5% αφορούν άτομα ηλικίας 17 – 26 ετών. Αυτό οφείλεται στην πρώιμη έναρξη σεξουαλικών επαφών, στην μη εφαρμογή αντισύλληψης, στους πολλαπλούς σεξουαλικούς συντρόφους.

Κυριότερα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα είναι:

ΟΞΥΤΕΝΗ ΚΟΝΔΥΛΩΜΑΤΑ (ιός HPV), Χλαμύδια, ΕΡΠΗΤΑΣ, ΓΟΝΟΡΡΟΙΑ(Βλενόρροια) με αίτιο τον γονόκοκκο, το AIDS, Ηπατίτιδα Β, Ηπατίτιδα C, οι ψείρες του εφήβαιου, η Σύφιλη, η Τριχομονάδα. Λόγω μεταναστευτικής ροής έξαρση παρατηρείται , εκτός της συφιλίδος, στο αφροδίσιο κοκκίωμα, στη φθειρίαση( ψείρες) και στην μη ειδική –μη γονοκοκκική ουρηθρίτιδα. Μια μικρή αναφορά σε καθένα ξεχωριστά , με τρόπο κατανοητό θα επιχειρήσουμε παρακάτω.

Κονδυλώματα πρωκτογεννητικής περιοχής:

Είναι βλάβες-υπερπλασίες δέρματος, με σχήμα ανθοκραμβοειδές (σαν μικρό κουνουπίδι). Προκαλούνται από τους ιούς HPV, πιο συχνά από τους HPV6 και HPV11. Χρειάζονται χειρουργική αφαίρεση ( ηλεκτροδιαθερμικά – laser ) και τοπική επάλειψη με κρέμα ιμικουιμόδης (aldara ). Υπάρχουν πάνω από 100 τύποι ιών HPV, ορισμένοι εκ των οποίων σχετίζονται με καρκίνους των γεννητικών οργάνων. Ειδικά στις γυναίκες, οι τύποι 16 και 18 προκαλούν περίπου το 70% των καρκίνων του τραχήλου της μήτρας. Αυτοί οι ογκογόνοι ιοί προκαλούν τραχηλικές δυσπλασίες που διαγιγνώσκονται με τεστ Παπανικολάου και σωστή ολοκληρωμένη κολποσκόπηση. Επίσης ο ιός τυποποιείται με DNA-HPV υβριδοποίηση. Οι υψηλού βαθμού δυσπλασίες θεραπεύονται με ηλεκτροδιαθερμικές (ή laser) loop εκτομές.

Χλαμύδια:

Μπορούν να προκαλέσουν φλεγμονή της πυέλου και να βλάψουν τη γονιμότητα. Συνήθως δεν προκαλούν συμπτώματα. Μεταδίδονται με τη σεξουαλική επαφή (εάν δε χρησιμοποιείται προφυλακτικό). Η θεραπεία γίνεται με αντιβιοτικά.(τετρακυκλίνες, μακρολίδια).

Έρπητας:

Ιός που δεν εγκαταλείπει ποτέ το σώμα μας και υποτροπιάζει κατά διαστήματα. Τα συμπτώματα είναι πόνος, ερυθρότητα ή και φυσαλίδες στη περιοχή των γεννητικών οργάνων και συνήθως διαρκούν 2-3 εβδομάδες. Αντιικά φάρμακα καταστέλλουν τον ιό.

Βλεννόρροια (ή γονόρροια):

Mη φυσιολογικές εκκρίσεις από τον κόλπο ή το πέος. Αν δε θεραπευτεί μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή στην πύελο ή και στείρωση. Θεραπεύεται με αντιβιοτικά.( πενικιλλίνη).

AIDS:

Προκαλείται από τον ιό HIV που επιτίθεται στο ανοσοποιητικό μας σύστημα. Θεωρείται το σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα με τη χειρότερη πρόγνωση. Μεταδίδεται μέσω μετάγγισης, μολυσμένων συρίγγων στους τοξικομανείς, μέσω μη καλά αποστειρωμένων οργάνων βελονισμού, τατουάζ, με την σεξουαλική επαφή-σάλιο ,από την μητέρα στο έμβρυο και νεογνό. Περίοδος επώασης μπορεί 10-15 έτη, οπότε στη συνέχεια παρατηρούνται: λεμφαδενοπάθεια, νυκτερινές εφιδρώσεις, καταβολή, ευκαιριακές λοιμώξεις.

Ηπατίτιδα Β:

Αίτιο οξείας κεραυνοβόλου ηπατίτιδος. Εξελίσσεται σε χρόνια και προκαλεί κίρρωση ήπατος. Πρόληψη με την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή.

Ηπατίτιδα C:

Μεταδίδεται με μολυσμένες σύριγγες, μετάγγιση μολυσμένου αίματος, και με σεξουαλική επαφή.(όπως και η Β). Ο οργανισμός ορισμένων ανθρώπων καταστέλλει από μόνος του τον ιό. Σε άλλους οδηγεί σε κίρρωση ή καρκίνο του ήπατος. Υπάρχει φαρμακευτική αγωγή η οποία δεν είναι πάντα επιτυχής.

Ψείρες του εφηβαίου:

Πρόκειται για μικρά ακάρεα που προκαλούν κυρίως κνησμό στο δέρμα στην περιοχή των γεννητικών οργάνων. Χρησιμοποιούνται τοπικές θεραπείες.

Σύφιλης:

Σοβαρή νόσος, έξαρση στις μέρες μας. Ανώδυνο μονό κυκλικό έλκος στα γεννητικά όργανα, στο πρωκτό ή στο στόμα, με διόγκωση των λεμφαδένων της περιοχής (πρωτογόνος σύφιλη).

Εξανθήματα δέρματος, με γενική αδιαθεσία, κακουχία, πυρετό, αρθραλγίες, .(δευτερογόνος σύφιλη). Σοβαρά προβλήματα στο νευρικό, στο καρδιαγγειακό και σε άλλα συστήματα (τριτογόνος σύφιλη). Αντιμετωπίζεται επιτυχώς με αντιβιοτικά.

Τριχομονάδα:

Σε γυναίκες 5-28 μέρες μετά τη μόλυνση παρατηρείται δύσοσμη κολπική έκκριση, κιτρινοπράσινου χρώματος, συχνά αφρώδης, με ερυθρότητα και φαγούρα (κνησμό). Αντιβιοτική αγωγή και στους δύο συντρόφους ( μετρονιδαζόλη).

Συμπτώματα των σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων;

Πόνος ή διογκώσεις στην πρωκτογεννητική περιοχή. Επίπονη ούρηση. Μη φυσιολογικές εκκρίσεις από τα γεννητικά όργανα. Μη φυσιολογική κολπική αιμορραγία. Πόνος κατά την επαφή. Πόνοι χαμηλά στην κοιλιακή χώρα. Εξάνθημα.

Πότε πρέπει να επισκεφτώ το γιατρό μου;
  • Όταν αρχίσεις να είσαι σεξουαλικά ενεργή/-ός.
  • Όταν αλλάξεις σεξουαλικό σύντροφο.
  • Όταν έχεις την υποψία μόλυνσης.
  • Όταν έχεις συμπτώματα.

© 2022 Dimitrios Traxanas, All Rights Reserved.a